Værket er opkaldt efter kentauren – et fabeldyr kendt fra den græske mytologi – halvt menneske og halvt hest. Men en kentaur er også et begreb, man anvender, når computerteknologi benyttes til at opgradere et menneskes egenskaber.
Pontus Lidbergs poetiske danseunivers møder en nyudviklet kunstig intelligens (AI), kaldet David. Den er skræddersyet til forestillingen og vil interagere live med danserne på scenen. Den vil påvirke tilblivelsen af værket på forskellig vis og er blevet fodret med data om græske tragedier, hvilket den kan udvikle helt nye plot ud fra. Det betyder, at forestillingerne vil være forskellige fra gang til gang. David vil komme med forslag til koreografisk komposition dannet ud fra flere forskellige datasæt blandt andet planeters bevægelser i universet, fugle der flyver i formationer og ikke mindst bevægelsesmateriale indsamlet ved, at dansere har haft sensorer på. Samtidig er David også en karakter i selve forestillingen, der kan simulere samvittighed, følelser og intentioner.
Moderne teknologi er overalt i vores samfund og er både et yderst aktuelt tema og en reel medspiller i forestillingen. Vi bliver dagligt eksponeret for reklamer på de sociale medier, der med målrettede algoritmer kan skræddersy indhold specifikt til os. For Pontus Lidberg er det vitalt, at dans beskæftiger sig med samtidens og fremtidens problematikker. Den kunstige intelligens er uden tvivl kommet for at blive. Forestillingen stiller spørgsmålet om, hvorvidt den kunstige intelligens i fremtiden vil være i stand til at misbruge os? Og hvilke konsekvenser det i så fald vil få for vores medmenneskelighed. Vil det kræve, at vi udvikler os til en hybrid – en kentaur?
KENTAUR er blevet til i et samarbejde mellem Dansk Danseteater, Den Kongelige Ballet, Festival Oriente-Occidente i Italien og Théâtre National de Chaillot i Paris.
Arrangør: Vejle Musikteater
Introduktion
Repræsentanter fra Dansk Danseteater fortæller om aftenens forestilling i Jacob Gade Salen kl. 18.30-ca. 19.00.
Arrangementet er gratis.
Mulighed for workshop – læs mere om danse- og dramaworkshops på bagsiden af sæsonprogrammet 21/22.
Dansk Danseteaters internationale dansere
Koreografi og scenografi Pontus Lidberg
Kunstig intelligens Cecilie Waagner Falkenstrøm
Lysdesign Raphael Frisenvænge Solholm
Kostumedesign Rachel Quarmby-Spadaccini
Dramaturgi Adrian Guo Silver
Musik Schubert m.fl.
Foto Raphael Frisenvænge Solholm
Pris VMT |
Løssalg |
Børn & unge |