EN NY BEGYNDELSE I DANMARK. Familien, vennerne, ingeniørjobbet og den nyistandsatte lejlighed i Damaskus. Alt var væk. Nætterne i flygtningecenteret er efterhånden også langt væk. I dag har han tag over hovedet, tilmed i en fin midlertidig lejlighed i indre by. Der er cykler overalt, luften er frisk, og Danmark virker som et dejligt land. Liza mødte han i opgangen. Hun brokkede sig over, at han brugte hendes Wi-Fi, men der var noget i hendes øjne, som han ikke kunne glemme. Nu er de kærester, og Hassan er endda inviteret på middag hos hendes forældre.
Flygtningebilleder er alle vegne. Gummibåde, udmattede øjne, grædende børn og sådan fortsætter det. Nej vent, sådan slutter det. Hvad med dramaet efter krigen? Integrationsdramaet – mødet med Danmark.
I Danmark er han ikke født, men der vil Hassan så gerne have hjemme. Men hvornår er man dansk, og hvad er danskhed egentlig? Gemmer den sig i humoren, i hyggen eller i hjertet?
DANSK er en ung syrers kamp for et nyt liv og en rejse ind i dansk kultur på godt og ondt. Det er en flygtningefortælling om kærlighed, om en invasiv pileurt på Amager Fælled, om fordomme og Janteloven, aggressive telefonsælgere og en småtosset kæreste med pæredanske forældre, der ikke kan forklare Hassan, hvad danskhed er. Den danske mentalitet er som en stor mørk skov, men hvis bare han lærer DANSK, så skal han nok finde en vej. For Hassan tror på, at fællesskabet opstår i sproget. Præcis som når danskere siger: ”Taler vi samme sprog?”
Alvin Olid Bursøe, Anna Nøhr Tolstrup, Rie Nørgaard og Mads Nørby
Tekst Aleksa Okanovic
Instruktør Morten Lundgaard
Scenograf Stine Martinsen
Foto Montgomery/Creative ZOO
Priskategori 1 |
Løssalg |
Børn & unge |